söndag 10 augusti 2008

Att starta ett konto på blogger.com

För att göra en blog på just blogger.com behöver du alltså ett användarkonto.
(Klicka på bilderna så blir de större)
Det skaffar du så här:

Öppna en webläsare och gå till www.blogger.com
Den ser ut så här:


Här klickar du på "skapa din blogg nu" och kommer till den här sidan:


Här fyller du i alla fälten enligt instruktionerna.
Du behöver alltså ha en giltig epost-adress och du behöver välja ett lösenord.
Då lösenord idag kan knäckas med diverse dataprogram finns det vissa saker du bör tänka på när du väljer lösenord.
1. Det får inte vara ett ord som finns i någon ordlista - det hittar sådana dataprogram direkt. Ett vanligt ord med ett nummer efter är inte heller så säkert eftersom det också är sökbart.
2. Det bör innehålla både siffror och bokstäver.
3. Du ska komma ihåg det nästa gång du loggar in.

Alltså är det bra att välja något du kan relatera till, men som någon annan skulle ha mycket svårt att gissa. Väljer du ett ord kan du byta ut någon bokstav mot en siffra så blir lösenorden säkrare. Till exempel kan du byta ut O mot noll och I mot en etta så är det fortfarande lätt att komma ihåg. På det här sättet brukar även E bytas mot 3, A mot 4, L mot 7 och så vidare...
Välj alltså inte Jordgubbe123, utan i stället j0rd6ubb3 - till exempel.

Ordverifieringen - Ordet som står med vågiga bokstäver är ett sätt för Blogger att kolla att du är en vanlig användare vid en vanlig dator, då du översätter en bild till text-tecken.

Läs gärna användarvillkoren, men om du litar på mig så kan du bara klicka i att du godkänner dem och gå vidare. Klicka fortsätt.
Nu hamnar du här:


Nu ska du hitta på ett namn till din blog. Ditt eget namn, eller en signatur du vill använda fungerar bra. Här kan du välja två olika namn.
Ett som står i adressfältet när man letar reda på din blog, och ett som står som titel högst upp på sidan när man kommer in på din sida. Hoppa över det avancerade just nu och klicka fortsätt när du är klar.
Då ser det ut så här:


Nu ska du börja välja utseende till din blog. Här finns en mängd exempel i miniatyr, och du väljer en sort genom att klicka i den lilla cirkeln. Du kan alltid ändra din design senare.
När du valt din design kan du klicka fortsätt:

...och hur du bloggar kommer i nästa inlägg.

Inga kommentarer: