söndag 10 augusti 2008

Film i bloggen

Att lägga in ett videoklipp i bloggen fungerar nästan precis likadant som att lägga in en bild du har sparad på datorn. Filmen måste ha något av filformaten AVI, MPEG, QuickTime, Real eller Windows Media.
För att lägga till film klickar du på den lilla ikonen som ser ut som en filmremsa.

På Internet kan man ibland hitta små filmklipp. Om man tycker något särskilt filklipp är roligt finns det flera sätt att visa det i sin blog.
Först och främst kan man ju länka till klippet i en text.
Här är till exempel en film med Hasse och Tage.

Den filmen finns på youtube.com och då finns det ett annat sätt att få in den i bloggen.
Youtube är en sida där vem som helst kan lägga upp vilka filmer som helst. Där finns väldigt, väldigt mycket. En del videobloggar på youtube, vilket innebär att de filmar sig själva och lägger upp filmerna på Youtube som i en videodagbok.
Alla filmer på Youtube får en egen kod som du kan hitta bredvid filmkklippet när du tittar på det. Fönstret där koden står heter "embed" - som betyder "bädda in" och det är ju precis vad du vill göra. Du vill bädda in filmen i din egen blogg. Den koden kan du kopiera och klistra in i ett av dina blogginlägg. Då gör du så här:

1. Kopiera koden för den film du vill länka till.
2. I fönstret där du skriver ditt inlägg så finns två flikar. Den ena heter "Skriv" och den andra heter "Redigera html". Klicka på "Redigera html".
3. Nu får du se hur koden för ditt inlägg ser ut. På rätt ställe i texten kan du nu klistra in en filmklipps-kod från till exempel Youtube.

Då kan jag få in filmen med Hasse och Tage på det här sättet:

Inga kommentarer: